Initiëren en sturen 1
Beroepsproducten
De beroepsproducten voor de leeruitkomst initiëren en sturen bestaan voor het villa project uit een oriënterend onderzoek op de projeclocatie, PvE, keuze voor de kavel en oriëntatieschetsen.
Voor het oriënterend onderzoek op de projeclocatie ben ik daar samen met Jochum Holtrop en Marten Jansen geweest. Hierbij zijn we over de gehele project locatie gelopen en ook nog even binnengekeken bij de sonderingswagen welke op dat moment bezig was. Om het PvE te kunnen opstellen hebben we met de gehele groep een gesprek gehad met de opdrachtgever. Dit was in ons geval Kor Visser.
Op basis van de kennis uit het locatie bezoek en het gesprek met de opdrachtgever ben ik opzoek gegaan naar de perfecte kavel en hierbij ook een aantal oriëntatieschetsen gemaakt.
Feedback
Tijdens de presentatie kreeg ik als feedback dat er nog een stukje achterliggende informatie over de schuurwoning miste in mijn presentatie. Hierdoor was het volgens de docenten mijn ontwerp uiteindelijk ook niet helemaal duidelijk. Daarnaast was het onderzoek naar de kavel behoorlijk oppervlakkig.
Reflectie
Situatie: De situatie was dat we een bezoek mochten brengen aan de projeclocatie om daar te kijken naar de mogelijkheden in kavels en de omgeving te kunnen verkennen.
Taak: Mijn taak was om goed te observeren hoe alles erbij lag en te kijken hoe het ging worden op fase 2. Daarnaast was mijn taak om te kijken naar de bebouwing die al was gebouwd op fase 1 van het project.
Actie: Tijdens ons rondje op fase 2 heb ik goed gekeken hoe alles precies ging lopen op basis van de plattegrond. Daarnaast hebben we een aantal foto’s gemaakt van de directe omgeving. Bij ons bezoek aan fase 1 heb ik foto’s gemaakt van de gebouwen. Daarnaast hebben we ook nog even in de sonderingswagen gekeken.
Resultaat: Het resultaat was een goed overzicht van het project en de directe omgeving.
Reflectie: Na eigen idee hebben we een goed bezoek aan de projeclocatie gebracht. Wat misschien beter had gekund was de precisie waarmee we alles hebben bekeken. We hebben ons tijdens het bezoek behoorlijk gericht op de noordzijde van fase 2 en eigenlijk niet naar het zuidelijke deel gekeken. Iets wat ons wel extra informatie heeft opgeleverd is het bezoek aan de sonderingswagen. Hierdoor hebben we op voorhand al wat extra informatie over de grondlagen.
Toekomst: In de toekomst zou ik de nog iets preciezer door het gebied kunnen gaan zodat we nog meer kennis opdoen. Iets wat hierin zou kunnen helpen is op pad gaan met klasgenoten die er iets serieuzer instaan en heengaan met hetzelfde doel.
Bezoek projeclocatie
Oriëntatieschetsen
Bouwmaterialen
Onderzoeken 1
Beroepsproducten
Voor de leeruitkomst heb ik verschillende producten mogen maken. Allereerst heb ik onderzoek gedaan naar bouwmaterialen welke toegepast kunnen worden bij de schuurwoning. Dit heb ik gedaan door alles in een tabel te zetten ter vergelijking. Hieruit heb ik vervolgens een voor materialen keuze gemaakt.
Ook heb ik voor de leeruitkomst onderzoeken nog een architectuurstijlen pressure-cooker en architectuurstijlen onderzoek gedaan. De architectuurstijlen pressure-cooker heb ik samen met twee medestudenten gemaakt en uiteindelijk gepresenteerd aan mijn klasgenoten.
Als laatste heb ik ook nog een architectuurstijlen onderzoek gedaan waarover meer wordt verteld onder het kopje communiceren.
Feedback
De feedback op de architectuurstijlen pressure-cooker was dat de informatie wel correct was maar niet heel erg diepgaand was. Hierdoor zat er voor de medestudenten weinig spannende informatie in. Voor de bouwtechniek opdracht ontving ik als feedback dat het onderzoek wel goed was maar niet heel erg ver de diepte in ging.
Reflectie
Situatie: De situatie was dat we een presentatie mochten geven over de architectuurstijl Amsterdamse school. Hiervoor moesten we eerste onderzoek doen naar de Amsterdamse school. Hierbij ging het bijvoorbeeld om de kenmerken van de architectuurstijl en zijn geschiedenis.
Taak: Mijn taak was de informatie te verzamelen en deze vervolgens te verwerken in een Word document zodat Jochum dit weer kon verwerken in een tekst en presentatie.
Actie: Als eerste heb ik de informatie verzameld door simpelweg te gaan zoeken via google. Later heb ik ook nog informatie opgedaan door kort te gaan horen bij een ander groepje.
Resultaat: Het resultaat was dat we informatie hadden welke we weer konden gaan gebruiken in de presentatie die we later in de week mochten gaan geven aan onze klasgenoten zodat zij ook meer kwamen te weten over de architectuurstijl.
Reflectie: De informatie die ik heb opgezocht was naar mijn idee correct en gaven goed beeld van de architectuurstijl. Echter hadden we naar mijn idee wel meer informatie kunnen verzamelen voor een completere presentatie. Dit hebben we niet gedaan omdat we allemaal genoeg andere dingen te doen hadden naar ons idee en er vanaf wouden.
Toekomst: In de toekomst zou ik dus meer tijd voor het onderzoek nemen, zodat de presentatie ook van hogere kwaliteit wordt.
Ontwerpen 1
Beroepsproducten
Voor de leeruitkomst ontwerpen heb ik tijdens het eerste deel van het villa project verschillende producten gemaakt. Als eerste heb ik een schetsontwerp gemaakt van mijn villa op basis van mijn voorgaand onderzoek en het PVE.
Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar isolatiematerialen voor bouwfysica. Na een overzicht te hebben gemaakt van de opties in isolatiematerialen heb ik deze verder uitgewerkt in onder andere een tempratuurlijn en dampspanningslijn.
Voor Constructie heb ik een opzet van de constructie gemaakt zodat ik hier verder op kon gaan bouwen. Hierbij heb ik ook een berekening gemaakt van de onderslag en de windbelasting berekend op de voor -en achtergevel.
Op basis van de bovengenoemde opdrachten heb ik vervolgens mijn ontwerp vertaald in Revit. Hier heb ik een volledig 3D ontwerp van mijn villa. Als laatste heb ik nog een 2-tal detail gemaakt van de fundering en aansluiting gevel / 1e verdiepingsvloer.
Feedback
Als feedback op het eerste deel van de leeruitkomst ontwerpen kreeg ik als eerste te horen dat mijn ontwerp er zeer netjes uitziet en de 3D view uit Lumion bijna echt leek. Als verbeterpunt heb ik meegekregen dat het onderzoek op isolatiematerialen wel iets diepgaander had gemogen. Het onderzoek was over het algemeen wel goed maar stonden er weinig variaties in het onderzoek. Door het noemen van merknamen heb ik dit deels kunnen compenseren.
Reflectie
Situatie: De situatie was dat we voor het onderdeel bouwfysica van de leeruitkomst ontwerpen mochten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor isolatiematerialen bij de villa woning.
Taak: Mijn taak was om te kijken welke isolatiematerialen er zijn en welke eigenschappen verbonden zijn aan de desbetreffende isolatiematerialen. Daarna is mijn taak om het onderzoek om te zetten in een duidelijk overzicht zodat ik op basis hiervan mijn keuzes kan maken.
Actie: Als eerste heb ik gekeken welke isolatiematerialen allemaal zijn te vinden op de markt. Vervolgens heb ik hiervan een ongeveer 8 materialen uitgezocht om verder te gaan uitwerken. Vervolgens heb ik van deze isolatiematerialen opgezocht wat de eigenschappen zijn op bijvoorbeeld het gebied van lambda-waarde, duurzaamheid en verwerking. Deze gegevens heb ik verwerkt in een overzicht zodat ik op basis hiervan mijn keuzes kon maken.
Resultaat: Het resultaat van de bovengenoemde stappen was een overzicht waarbij per isolatiemateriaal staat omschreven wat de eigenschappen zijn. Op basis hiervan heb ik dus een keuze kunnen maken voor de isolatiematerialen welke ik wil toepassen binnen de villa.
Reflectie: Na eigen idee heb ik op een paar kleine zaken na een goed onderzocht wat de mogelijkheden zijn in isolatiematerialen. Iets wat minder is gegaan is de diepgang op sommige isolatiematerialen. Het onderzoek is nu heel breed opgezet door heel veel verschillende materialen.
Toekomst: In de toekomst zou ik het onderzoek dus iets minder breed opzetten. Een volgende keer zou ik specifieker onderzoek doen naar bijvoorbeeld drie soorten steenwol isolatiematerialen. Hierdoor kun je een nog betere keuze maken in je materialen.
Schetsontwerp
Bouwfysica
Constructie
Ontwerp en details
Communiceren 1
Beroepsproducten
De beroepsproducten voor het eerste deel van leeruitkomst communiceren tijdens het villa project bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst betreft het een architectuurstijl onderzoek waarin onderzoek is gedaan naar de schuurwoning en zijn invloed op het beeldkwaliteitsplan.
Daarnaast heb ik een 2-tal posters gemaakt in week 4 en 9 van het project. Beide zijn gebruikt voor het presenteren van mijn producten waarbij het presenteren ook onderdeel is van de leeruitkomst communiceren.
Feedback
De feedback van mevr. Zeilstra was zeer positief. De informatie die is gebruikt was aantoonbaar gebaseerd op bronnen en had een goede relatie. De tekst was goed gestructureerd waarbij de opzet van het verslag ook goed was opgezet. Op het gehele verslag had mevr. Zeilstra één verbeterpunt. In de conclusie had de hoofdvraag nog even moeten worden herhaald. Als conclusie van de feedback kreeg ik het volgende te horen ‘Heel mooi gedaan. Een voorbeeld van hoe het zou moeten. Hou dit vast voor je volgende verlagen. Met genoegen gelezen!’
Op de eerste poster van week 4 heb ik als feedback ontvangen dat ik niet alle informatie erop had verwerkt die noodzakelijk was en wel vermeld stond in het werkboek. Het ging hierbij voornamelijk om een aantal randvoorwaarden welke niet vermeld stonden. Op wijze van presenteren hadden de docenten verder geen opmerkingen.
Op mijn tweede poster heb ik een zeer korte feedback ontvangen waarbij de enige opmerking was dat het er goed uitzag. Over het presenteren van de poster zelf kreeg ik al opmerking mee dat ik wel iets enthousiaster mocht zijn over mijn producten. Ik was behoorlijk rustig waaruit deed blijken dat ik niet heel erg blij was met mijn ontwerp en overige producten.
Reflectie
De feedback van mevr. Zeilstra op mijn verslag was zeer positief. Iets waar ik zeker wat aan heb en verder op kan gaan bouwen voor verslagen in de toekomst. Ik weet nu dus voor mezelf hoe ik een goed verslag moet opzetten en hoe ik dit tekstueel in elkaar zet. Het punt van verbetering kan ik ook gemakkelijk iets aan doen. Ik heb nu de hoofdvraag niet genoemd in de conclusie terwijl hier juist het hele verslag om draai. Hier moet ik dus een volgende keer goed aan denken bij het maken van de conclusie en misschien als geheugensteun standaard in de template van het verslag zetten.
De feedback uit de eerste poster kan ik zeker wat mee. Ik weet goed welke informatie er ontbreekt en kan dit in een volgende presentatie snel meenamen door eerste goed in het werkboek te kijken welke informatie en/of onderzoeken belangrijk zijn om een kloppend en volledig verhaal te kunnen kijken. Op basis hiervan kan ik dan vervolgens een poster maken met de juiste informatie. Tijdens deze poster heb ik dat niet gedaan en ben ik gelijk begonnen met het maken van een poster en toen de naar mijn idee benodigde informatie daarbij gehaald.
Ik denk dat ik de feedback uit de vorige poster snel heb overgenomen aangezien er geen opmerkingen waren over de poster en alles er goed uitzag. Op het presenteren kreeg ik dus als opmerking dat ik wel iets enthousiaster had mogen zijn. Iets waar ik me wel in kan vinden als ik erop terugkijk. Ik was inderdaad niet heel erg enthousiast en ben behoorlijk snel door mijn verhaal gegaan. Factoren die hierin mee spelen zijn onder andere dat ik behoorlijk snel door het project heen ben gegaan en weinig tot geen bijzondere punten ben tegengekomen welke mij echt hebben uitgedaagd. Hierdoor word je denk ik ook iets minder enthousiast over je werk. Daarnaast heeft denk ik mee gepeeld dat we digitaal moesten presenteren en daarbij geen interactie met het publiek hadden. Hierdoor ga je iets sneller door je verhaal en word het ook eentonig.
Definitief ontwerp
Daglichtberekening
Berekening gebruiks -en verblijfruimte
Ontwerpen 2
Beroepsproducten
De beroepsproducten voor het tweede deel van de leeruitkomst ontwerpen bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is het definitief ontwerp. Hierin is het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Zaken welke hierin zijn aangepast ten opzichte van het voorlopig ontwerp is het weglaten van de losse inrichting en verder detailleren van alle bouwkundige aansluitingen.
Het 2e onderdeel bestaat uit het maken van verschillende bouwfysische onderdelen. Hierbij gaat het onder andere om het maken van een daglichtberekening, kiezen van het geschikte glas en berekenen van het gebruiks -en verblijfsoppervlakte
Feedback
De reflectie van de docenten op het 2 deel van de leeruitkomst ontwerpen was zeer positief en is daarom ook beoordeeld met een uitstekend. De feedback was hierdoor ook alleen maar positief zoals het feit dat ik de gesteld vragen goed kan pareren en mijn gemaakte keuzes goed kon onderbouwen.
Reflectie
Situatie: De situatie we voor het onderdeel bouwfysica een keuze mochten maken voor het glas wat we wouden toepassen binnen de villa.
Taak: Mijn taak wat om te kijken naar de verschillende soorten glas welke op de markt beschikbaar zijn en daarbij ook de kijken naar de opties die hieraan verbonden kunnen worden. Op basis van deze informatie moet ik kijken naar verschillende merken / types en een keuze maken voor het glas wat ik wil toepassen in de villa.
Actie: Als eerste heb ik gekeken welke soorten glas er precies beschikbaar zijn op de markt. Op basis van die gegeven heb ik er voor gekozen om verder onderzoek te doen naar enkel glas, dubbelglas, dubbelglas HR ++ en Triple glas HR+++. Nadat ik hier onderzoek naar heb gedaan heb ik vervolgens ook nog onderzoek gedaan naar de opties welke toegevoegd kunnen worden aan het glas. Hierbij gaat het om de opties gelaagd glas, gehard glas, zonwerend glas en geluidswerend glas. Op basis van deze kennis heb ik gekeken naar verschillende merken / types glas en een keuze gemaakt voor mijn villa.
Resultaat: Het resultaat van de bovengenoemde acties is een goede onderbouwde keuze voor het toe te passen glas binnen de villa wat voldoet aan de eisen welke door de opdrachtgever en wetgeving worden gesteld aan het glas.
Reflectie: Het onderzoek en het kiezen van het glas is zeer goed gegaan. Hierdoor heb ik een bredere kennis van glas gekregen en een onderbouwde keuze voor het glas kunnen maken wat ook werd bevestigd door de feedback van de docenten.
Toekomst: In de toekomst zou ik het onderzoek nauwelijks tot niet anders uitvoeren. Door de kennis die je nu al hebt zou het onderzoek misschien nog iets diepgaander kunnen waardoor de keuze voor het glas nog beter gemaakt kan worden.
Onderzoeken 2
Beroepsproducten
Voor het tweede deel van de leeruitkomst onderzoeken heb ik onderzoek gedaan naar de meeste gebruikte aanbestedingsvormen en op basis hiervan een keuze gemaakt voor het villa project.
Feedback
Als feedback van de docenten op het tweede deel van de leeruitkomst onderzoeken was dat het onderzoek goed was uitgevoerd en ik op basis hiervan een goede keuze had gemaakt voor de aanbestedingsvorm.
Reflectie
Situatie: Na het voltooien van verschillende stappen is het ontwerp van het villa project uitgewerkt tot een bestek tekening. Hierbij is een technische omschrijving gemaakt waarin alle materialen voor in de woning staan omschreven.
Taak: Mijn taak was om onderzoek te doen naar de meest gebruikte aanbestedingsvormen te doen en hieruit een keuze te maken voor het villa project.
Actie: Als eerste heb ik gekeken welke aanbestedingsvormen het meeste worden toegepast binnen de Nederlandse bouw sector. Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar de vier meest gebruikte aanbestedingsvormen en de informatie hierover beschreven in het werkboek. Vervolgens heb ik hierbij ook nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een prijsopgave in plaats van aanbesteding. Op basis van deze verzamelde informatie heb ik uiteindelijk een keuze gemaakt voor de aanbestedingsvorm welke ik wil gaan toepassen binnen het villa project.
Resultaat: Het resultaat van het onderzoek is een verslaglegging van de meest gebruikte aanbestedingsvormen binnen de Nederlandse bouw sector. Daarnaast is het resultaat dat er een aanbestedingsvorm is gekozen voor het villa project.
Reflectie: Het onderzoek naar de aanbestedingsvormen ging behoorlijk goed doordat ik al gedeelte wist hoe het in elkaar zit. Daarnaast vond ik snel een website waarop de verschillende aanbestedingsvormen duidelijk omschreven stonden. Deze bron heb ik gecontroleerd door de informatie op een andere website te verifiëren. Dit werd ook bevestigd door de feedback welke ik terug heb ontvangen van de docenten.
Toekomst: Een volgende keer zou ik een soort gelijk op een zelfde manier uitvoeren gezien het feit dat het onderzoek goed verliep. Een volgende keer zou ik wel iets meer tijd voor het onderzoek nemen zodat ik nog beter onderzoek kan doen en de keuze nog beter kan onderbouwen.
Technische omschrijving
Elektra en riolering
Gewichtsberekening en funderingstekening
Specificeren 1
Beroepsproducten
Voor de leeruitkomst specificeren heb ik een vier tal beroepsproducten gemaakt. Hierbij gaat het allereerst om een technische omschrijving van de villa. Voor de leeruitkomst specificeren heb ik ook nog een tekening gemaakt van de installaties en een berekening gemaakt van de constructie.
Feedback
De feedback van de docenten was zeer positief. Ze vonden het gemaakte werk er zeer netjes uitzien waarbij de informatie klopte.
Reflectie
Situatie: Het ontwerp van het villa project was volledig uitgewerkt met een technische omschrijving. Voor de aanbesteding van het werk moesten er nog een aantal constructieve berekening worden gemaakt.
Taak: Mijn taak was om een berekening te maken van de balklaag welke wordt toegepast op het platte dak van de woning. Hierbij moest onder andere rekening gehouden worden met de verschillende krachten welke hierop werken.
Actie: Als eerste heb ik de gegevens uit de tekening verwerkt in een schema met daarbij de krachten welke van toepassing zijn op het plat dak. Vervolgens heb ik een berekening van de houten balklaag gemaakt met onder andere een bepaling van de krachtwerking. Als laatste heb ik gecontroleerd of de doorbuiging van de houten balklaag correct was.
Resultaat: Het resultaat is een constructieberekening waarin is berekend dat de houten balklaag sterk genoeg is voor het dragen van de plak dak constructie.
Reflectie: Het berekenen van de balklaag ging behoorlijk goed door het volgen van de lessen welke werden gegeven door Rob van Drogen. Door het volgen van de lessen kon je door het terug kijken van de PowerPoint alles zonder probleem berekenen.
Toekomst: Een volgende keer zou ik een aantal dingen wel ander aanpakken. Een volgende keer zou ik de berekening in Excel maken in plaats van Word waardoor je niet alles opnieuw hoeft te bereken als je iets aanpast aan het begin van de berekening. Daarnaast zou ik een volgende keer de opbouw van de berekening iets ander maken waardoor het overzichtelijker is wat je precies doet in de berekening.
Realiseren 1
Beroepsproducten
Voor de leeruitkomst realiseren heb ik verschillende beroepsproducten gemaakt. Hierbij gaat het om een werktekening van de begane grond, kozijnenstaat, detailtekening en bouwplaats inrichting.
Feedback
Als feedback voor de werktekening en bouwplaats inrichting kreeg ik terug dat deze er ontzettend netjes uitzagen en een goede kwaliteit hadden. Op de kozijnstaat en detailtekening hadden de docenten een aantal terechte verbeterpunt. Zo mist op het horizontale detail de maatvoering en waren de hulplijnen niet of onjuist geplaatst.
Reflectie
Situatie: Voor het de uitvoering van het villa project was een werktekening gemaakt. Hierbij moesten nog een aantal detail gemaakt worden waaronder die van het kozijn.
Taak: Mijn taak was om een drietal details te maken van de kozijnaansluitingen. Hierbij ging het om de onder, zij -en boven aansluiting.
Actie: Als eerste heb ik de wanden waarop het detail aansluit getekend. Hierin heb ik vervolgens het kozijn getekend met spouwlatten en dergelijke welke nodig zijn voor een juiste aansluiting. Als laatste heb ik een aantal hulplijnen en maatvoering toegevoegd aan de tekening.
Resultaat: Het resultaat van de bovengenoemd acties is een drietal detailaansluitingen.
Reflectie: Het maken van de detail zelf is zeer goed gegaan waarbij de bouwkundige uitwerking klopte. Echter heb ik tijdens het maken van de detail een aantal dingen niet juist gedaan. Zo is er op één van de detail geen maatvoering toegepast en zijn een aantal hulplijnen niet op de tekening geplaatst waardoor sommige zaken nogal moeilijk te bepalen zijn.
Toekomst: In de toekomst zou ik het bouwkundige deel van het opbouwen van een detail dus op dezelfde manier doen. Het neerzetten en van de maatvoering en hulplijnen zal ik een volgende keer meer aandacht aan moeten besteden. Dit kan door hier zelf beter over na te denken en ook gebruik te maken van voorbeelden uit onder anderen de SBR-referentiedetails.
Werktekening
Kozijnstaat
Bouwplaats bezoek en bouwplaats inrichting
Communiceren 2
Beroepsproducten
Voor de leeruitkomst communiceren heb ik in het tweede deel een twee tal poster gemaakt voor het presenteren van mijn voordgang binnen het project.
Feedback
De feedback op de eerste van twee poster was dat deze er zeer netjes en verzorgd uit zag. Als opmerking kreeg ik mee dat de afbeeldingen soms wel iets groter mochten omdat deze zeer lastig te lezen zijn voor de toeschouwers. Op het presenteren zelf kreeg ik nog als verbeterpunt mee dat ik een volgende keer misschien een kleine inleiding kan doen.
Op de tweede poster heb ik geen feedback ontvangen welke ik mee kan nemen naar een volgende schouw. De feedback was vooral dat de opzet zeer duidelijk was en hierdoor het verhaal ook goed te begrijpen was.
Reflectie
De feedback welke ik heb ontvangen tijdens de eerste van twee presentaties kan ik zeker iets mee in een volgende presentatie. Door iets specifieker te zijn in de informatie die ik wil laten zien kan ik de afbeeldingen groter maken en beter laten zien aan het publiek. Het andere punt snel op te lossen door kort iets te vertellen over de inzet van het project en de voorgang tot nu toe.
De feedback op de tweede poster was dus zeer positief. De punten uit de vorige feedback heb ik dus goed mee kunnen nemen in de poster. Hierdoor is voor mijzelf dus duidelijk dat ik de poster een volgende keer op dezelfde manier kan opbouwen.
Poster 3
Poster 4