Tiny house project

Initiëren en sturen

Beroepsproducten

Het beroeps product voor initiëren en sturen bestaat tijdens het project Tiny house onder andere uit het onderzoek naar wat een tiny house precies is zodat we hierop konden bouwen tijdens de rest van het project.

Daarnaast is er in dit onderdeel een PvE opgesteld waarin de eisen van de opdrachtgever zijn omschreven welke ook ten grondslag ligt voor het ontwerp.

Als laatste is er tijdens het onderdeel initiëren en sturen ook nog een onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden welke gelden tijdens de bouw van een tiny house.

Feedback

De feedback welke ontvangen is tijdens de schouw was dat het beroeps product initiëren en sturen wel goed wel goed was uitgevoerd maar niet voldoende terugkwam in het ontwerp.

Reflectie

Situatie: De situatie was dat wij voor de opdracht projectdefinitie mochten onderzoeken wat een tiny house eigenlijk is, een PvE mochten maken voor het tiny house, mochten onderzoeken wat de randvoorwaarden voor een tiny house precies zijn en uiteindelijk controleren of ons ontwerp eigenlijk wel voldeed aan het door onszelf opgezette PvE.

Taak: Mijn taak was om alle stappen van het werkblad projectdefinities uit te voeren comfort de opdrachten en te verwerken in mijn werkboek.

Actie: Als eerst heb ik op internet opgezocht wat een tiny house precies is en waar het van oorsprong vandaan komt. Vervolgens heb ik op basis van onderzoek het PvE voor mijn tiny house gemaakt en onderzocht welke randvoorwaarden er allemaal gelden om een tiny house te mogen bouwen. Als laatste heb ik na het maken van mijn ontwerp gekeken of deze nog wel voldeed aan alle eisen welke in heb opgenomen in het PvE.

Resultaat: Het resultaat was een volledig uitgewerkte projectdefinitie opdracht welke ik het verwerkt in mijn werkboek.

Reflectie: De opdracht heb ik met veel enthousiasme uitgevoerd waardoor het zomaar klaar was. Door mijn kennis uit mijn eerdere opleiding kon ik veel zaken dus al uit mijn eerdere opgedane kennis halen. Door onder andere deze factoren heb ik naar mijn idee een goed product kunnen aanleveren.

Toekomst: Een volgende keer zou ik een soortgelijke opdracht op dezelfde manier gaan uitvoeren als dat ik nu heb gedaan.

Poster


Onderzoeken

Beroepsproducten

Het onderdeel onderzoeken bestond tijdens het tiny house project uit twee delen. Allereerst kwam het deel van de maatstudie aanbod. Hierbij mochten we gaan onderzoeken wat precies de maten van bepaalde onderdelen van een woning zijn. Om hier een echt goed beeld van te krijgen hebben we het volledige tiny house met tape uitgezet op straat.

Het tweede deel bestond uit een stedenbouwkundige analyse. Hierin hebben we als eerste een bezoek gebracht aan de project locatie om te kijken hoe de locatie en omgeving er precies uitzien. Vervolgens hebben we op basis van de verzamelde informatie een 3-tal plattegronden, Gorden Callen en historische analyse gemaakt.

Feedback

De feedback voor de maatstudie is ontvangen tijdens de schouw. Hierbij was de feedback dat de omschrijving van een dag van de opdrachtgever een beetje aan de korte kant en beknopt was. De uitwerking van de plattegrond op straat werd daarentegen wel zeer positief ontvangen.

De feedback voor de stedenbouwkundige analyse hebben we tijdens een aparte presentatie ontvangen van mevr. Pool. Haar feedback was dat de plattegronden over het algemeen verzorgd uitzagen alleen was de lay-out niet altijd hetzelfde wat ervoor zorgde dat het er een beetje slordig uitzag. In sommige plattegronden miste alleen wel wat extra gegevens. Op de Gorden Callen en historische had ze verder geen op -en/of aanmerkingen.

Reflectie

Situatie: De situatie tijdens de maatstudie opdracht was dat we mochten onderzoeken welke ruimte je nodig bent en hoe je dit kunt indelen in de woning. Hiervoor hebben we verschillende onderzoeken gedaan zodat we een indeling konden maken en tot een goed product konden komen.
Voor de stedenbouwkundige opdracht was de situatie dat we de project locatie mochten onderzoeken en op basis daarvan een Gorden Cullen, historische analyse en een 4-tal kaarten van de omgeving. Deze producten mochten we vervolgens presenteren aan 1 van de docenten en een circa 10 medestudenten.

Taak: Bij de maatstudie opdracht was mijn taak om uiteindelijk de gehele opdracht uit te voeren comfort de in de opdracht omschreven stappen. Bij de stedenbouwkundige opdracht was mijn taak om mee te gaan om de project locatie en omgeving te onderzoeken en op basis hiervan een product te maken

Actie: Bij de maatstudie heb ik uiteindelijk om de gehele opdracht zelf uitgevoerd. Hierin mocht ik eerst een korte omschrijving maken en een dag van de opdrachtgever omschrijven. Op basis van deze dag uit het leven van mocht ik onderzoeken welke ruimte je precies nodig bent voor bijvoorbeeld de bank en op basis van al deze gegevens een PvE maken. Op basis van al deze gegevens heb ik uiteindelijk een indeling gemaakt en deze 1:1 opgezet op straat met tape. Bij de stedenbouwkundige opdracht ben ik eerste op locatie geweest om onderzoek te doen naar de locatie zelf en de omgeving. Op basis hiervan heb ik een Gorden Cullen en Cullen en infrastructuur kaart gemaakt en gepresenteerd.

Resultaat: Het resultaat van de maatstudie is uiteindelijk een volledig product waarbij ik heb onderzocht welke afmetingen je nodig bent voor bepaalde zaken zoals de keuken en dit verwerkt in een plattegrond welke 1:1 is uitgezet.
Bij de stedenbouwkundige opdracht is het eindresultaat van ons groepje een Gorden Cullen, historische analyse en een 4-tal kaarten van de omgeving.

Reflectie: Naar mijn eigen idee heb ik het onderzoeken tijdens de 2 opdrachten redelijk goed gedaan. Door onze onderzoeken hebben we 2 producten van goede kwaliteit kunnen neerzetten waarbij we de kennis uit de onderzoeken hebben toegepast.

Toekomst: In de toekomst zou ik soortgelijke onderzoeken op eenzelfde wijze aanpakken als nu. Iets wat ik misschien wel iets anders zou doen is het onderzoek op locatie. Doordat we hier redelijk snel doorheen zijn gegaan misten we toch nog een aantal kleine punten welke we uiteindelijk op andere manieren hebben moeten onderzoeken wat meer tijd koste.

Maatstudie

Stedenbouwkundige analyse


Ontwerpen

Beroepsproducten

Voor het onderdeel ontwerpen hebben we een grote hoeveelheid beroepsproducten mogen maken. Allereerst hebben we een schetsontwerp van ons tiny house mogen maken. Dit schetsontwerp hebben we gemaakt op basis van het onderzoek wat we in de eerdere stappen hebben gemaakt.

Op basis van dit schetsontwerpen ben ik vervolgens verdergegaan met het uitwerken van ons ontwerp. Hierbij gaat het om de constructie, bouwfysica en detail. Hier begonnen voor mij toch echt de leuke dingen te komen omdat mijn hart bij de techniek in de bouwkunde ligt.

Na het uitwerken van de eerdergenoemde onderdelen het ik deze vertaalt in voorlopig ontwerp wat is gemaakt in Revit.

Als laatste heb ik van het tiny house een maquette gemaakt waarop verder wordt ingegaan onder het onderdeel communiceren

Feedback

Als feedback kreeg ik van de docenten te horen dat de meeste onderdelen goed waren uitgewerkt. Op het voorlopig ontwerp hadden ze nog wel een kleine opmerking. Hierbij ging het om de positionering van de buitenunit van de warmtepomp en het uitzicht op de zonnepanelen. In het ontwerp zijn deze zo geplaatst dat ze duidelijk te zien zijn.

Reflectie

Situatie: De situatie was dat we een ontwerp mochten maken voor een tiny house wat we vervolgens ook verder mochten uitwerken in een 3D revit model. Hierbij moesten we ook rekening houden met o.a. de constructie en bouwfysica.

Taak: Mijn taak was allereerst om het schetsontwerp te vertalen in een voorlopig ontwerp in Revit. Hierbij moest ik dus ook o.a. de constructie en bouwfysica vertalen in het voorlopig ontwerp.

Actie: Als eerste heb ik mijn schetsontwerp omgezet in het voorlopig ontwerp waarbij ik de constructie al gedeeltelijk heb meegenomen zodat dit in het vervolg van het ontwerp minder tijd kost. In het voorlopig ontwerp het ik alle materialen ook een surface meegegeven zodat het 3D model er goed uit zou komen.

Resultaat: Het resultaat van mijn werk is een voorlopig ontwerp waarin o.a. mijn constructie en bouwfysica opdracht zijn verwerkt.

Reflectie: Een volgende keer zou ik het voorlopig toch behoorlijk anders aanpakken. Voor mij persoonlijk was de tiny house opdracht niet heel erg lastig. Hierdoor ben ik misschien wat laks met de opdracht omgegaan en niet het maximale eruit gehaald. Door meer te denken over het tiny house denk ik dat er een hoogwaardiger product uit had kunnen komen. Een voorbeeld zijn de warmtepomp en zonnepalen. Als je er nu achteraf goed over nadenkt hadden deze misschien wel uit het zicht gekund door de dakopstand hoger op te trekken.

Toekomst: In de toekomst zou ik verder gaan nadenken over het ontwerp waardoor het product een hogere kwaliteit krijgt. Om dit te kunnen doen zal ik vooral mijn eigen mindset veranderen. Ik verwacht dat dit automatisch wel gebeurt als de opdrachten wat uitdagender worden.

Ontwerpconcept en schetsontwerp

Constructie

Bouwfysica

Details

Voorlopig ontwerp


Maquette

Poster 1

Poster 2

Communiceren

Beroepsprocuten

Voor de leeruitkomst communiceren heb ik verschillende producten mogen maken tijdens het tiny house project. Allereerst gaat het hierbij om de maquette welke ook aanbod is gekomen bij het onderdeel ontwerpen. De maquette heb ik gemaakt door deze te laten uitsnijden met een laser. Vervolgens heb ik deze zelf in elkaar gezet met lijm. Op deze manier kon ik naar mijn idee goed naar voren laten komen hoe het ontwerp er precies uitziet.

Daarnaast heb ik voor de leeruitkomst communiceren ook een 2 tal posters gemaakt in week 4 en 9. Bij deze 2 poster heb ik ook een presentatie mogen geven aan twee docenten en mijn medestudenten.

Feedback

De feedback op mijn maquette was dat het er verzorgt uitzag. Toch waren er ook een aantal verbeterpunten voor een volgende keer. Hierbij gaat onder andere om de ondergrond. Deze lijkt te veel op het gebouw zelf waardoor het niet genoeg van elkaar afsteekt. Daarnaast waren de wanden te ‘simpel’.

Als feedback op mijn eerste poster kreeg ik te horen dat bij de maatstudie en stedenbouwkundige niet gebruik is gemaakt van relevante afbeeldingen. Hierdoor moest ik de informatie echt zelf vertellen in plaats van dat de poster mij hierin ondersteunde. Op de presentatie ontving ik als enige feedback dat ik mijn iets meer richting het publiek moest draaien.

Ook op de tweede poster heb ik feedback mogen ontvangen. Hierbij was de enige feedback dat de overgang van kleur soms niet helemaal klopte waar ik zelf voor de presentatie ook al achter was gekomen. Op de presentatie zelf heb ik geen feedback ontvangen van mijn feedbackgever.

Reflectie

De feedback op de maquette is zeer begrijpelijk en kan ik ook zeker wat mee voor een volgende keer. Door een andere ondergrond te gebruiken welke iets meer afsteekt. Daarnaast kan ik het punt van de te simpele wanden ook makkelijk oplossen. Doordat het nu grote vlakken waren leek het inderdaad heel erg saai. Door de wanden dun te graveren lijkt het net af het gevelbekleding op zit en komt het ook iets meer tot leven.

De feedback op de eerste poster was zeer zinvol. Ik begrijp goed wat hier mee bedoeld wordt. Ik moest inderdaad veel zelf vertellen waarbij ik weinig tot geen gebruik van mijn poster kon maken omdat de afbeeldingen hierop geen toevoeging op het verhaal waren wat ik vertelde. Ik kan dit oplossen door eerst een verhaal op papier te zetten wat ik wil gaan doen en daarbij vervolgens de bijpassende afbeeldingen en dergelijke te gaan zoeken.

Bij de tweede poster was de overgang van de kleuren dus niet helemaal goed. Hier kon ik zelf helaas weinig doen omdat dit gebeurde bij het samenvoegen van de twee pdf-bestanden. Toch ga ik hier een volgende keer beter op letten door te kijken of er een andere manier is om de bestanden samen te voegen waarbij dit niet weer gebeurt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven